TMC RAlly

Kakucson végre beszippanthattunk egy kis benzin gőzt!

Napsütéses időben érkeztünk a Kakucs Ringre, így az új designt sikerült feldekorálni a csapatban szereplő új versenyautóra. Pallagh Csabi ismét rengeteget segített abban, hogy Kulcsár Dani tesztelhessen ezen a hétvégén az Opel Astra Kupára. Nagyon tetszetős lett dekorral az Astra, igazi versenyautós így! Alig várjuk már, hogy az AUDI-t dekoráljuk…

Ahogy a rallycross-os kezdetekkor, úgy most is Csabi adott egy autót nekünk, ezzel támogatva minket. Elhoztuk a paripát, teljesen új fényezést kapott a TMC Rallysport „dress” kódja szerinti fehér alapszínt. Dani a motort kiemelte és egy új motort tett bele, ezután az autó teljes technikai felkészítését elvégezte, így érkeztünk Kakucsra.
Ez egy 100 lóerős, 1600 köbcentis Opel Astra SR, vagyis ez a sport változat. Minden autó ugyanolyan erős, ugyan olyan motorvezérlésű a Rallycross Astra Kupában, ahol indul majd. Ez a bódé valaha az első Magyarországon futó kupa sorozat résztvevője volt. Az OPEL ASTRA Kupában ment akkor, és jelenleg is ez a gyorsasági futómű van alatta, ami a többnyire aszfaltos pályára lesz jó. Az „új” motor nem gyári „új”, hiszen ilyen nem igazán létezik már, túl öregek ehhez ezek az autók, hanem egy teljesen felújított Astra motor. Alkatrészeket lehet kapni, így Csabiék mindent kicserélgettek, átnéztek benne, és „patika” lett.

Takács „KisTukiRX” Olivér gurult vele egy kanyart. Ilyen autóval kezdte a rallycross pályafutását. Két versenyen is megtapasztalta a remek RX belépő márkát, és tetszett neki ez az ASTRA. Ment vele pár kört és mivel már van összehasonlítási alapja, hiszen mindkét versenyen másik ASTRA-t kapott, azt mondta ez erősebb lett mind a kettőnél.
T.O.:”Jobb volt vele menni. Kicsit még kemény, de jók a beállításai.”
Ebben a rallycross-ban futó kupasorozatban is megvannak a szabályok. Nem lehet bármilyen váltót használni. Leplombálják év elején a motort és a váltót is, illetve bármikor mérhetnek rajta teljesítményt. Bármikor mondhatja azt a technikai bizottság, hogy mindenki adja be a „közösbe” a motorvezérlőjét, majd sorsolással döntik el, hogy ki-melyiket kapja azon a futamon, melyikkel megy majd.
Ennek a kategóriának ez az egyik szépsége, hogy kijön a versenyzői kvalitás, kiderül, hogy ki forgatja jobban a kormányt, ki ül „fordítva az ülésben”.

Kulcsár Dani sem most kezdte az autósportot:
” 2003-ban kezdtem el ralizni egy Trabanttal, Endrődy Harrival meg a Majer Petivel először nem sok sikerrel. Ezután vásároltunk egy N1-es SUZUKI SWIFT-et, amiben én vezettem és a Harri navigált. Ezzel mentünk 3 évig, és 2004-ben és 2005-ben az N1 bajnokai lettünk. Ezután sajnos elfogyott a pénz, és ezzel egyidőben megkértek, hogy navigáljak. 2007 év végén ültem be először a J1-be, azóta a raliban jobb oldalon mondom az itinert. Sok mindenkivel mentem, sokféle autóval.

Mitsubishi, Subaru, Citroen, Renault, Ford, Tátra, Trabant, Suzuki, meg még sorolhatnám. A pilóták közül meg Lovász Pali, Fisher Dani, Merencsics Árpi, Domonkos Laci és még sorolhatnám. Ezután a TUKI megkért, hogy a fiának tanítsam meg mi is ez a rally, üljek be Takács Olivér mellé navigálni. Összeültünk Olivérrel a Honda Civic-be és megnéztük mi a felállás.

2014-ben a Szilveszter Rallye-n kezdtük, és láttam, hogy KisTuki-nak jó keze van, „nem ül háttal a moziban”. 2015-ben teljes bajnokságot mentünk a Honda Civic-kel, végig a Rally2 elején versenyezve. Jó érzés volt, amikor nézték a többiek az időket, és tanakodtak, hogy kik ezek? Jól összecsiszolódtunk, én is fejlődtem, Oli meg egyre gyorsabb lett.
Jó barátok lettünk, családtag lettem, és együtt tervezzük a jövőt most is. Ezután átültünk egy Citroen C2R2-be, majd egy Max-ba, és rengeteg győzelemmel és néhány nagy pereccel tarkítottuk pályafutásunkat.

Óriási élmény volt! Olivérből a mezőny egyik legjobb pilótáját neveltük ki az apjával szerintem, és az eredmények is ezt mutatják.
2017 év végén a csapat úgy döntött, hogy KisTukiRX-nak épít egy rallycross autót,

Ő itt folytatta, én szpotterezek neki, ha nincs rally versenyem. Ez is tulajdonképpen navigálás, de „fentről”, a tribünről segítem a pozíció szerzését. Ezzel párhuzamosan más versenyzőknek navigálok az ORB, Rally2, a 

Peugeot Kupa, és a Mitrópa pályáin például. A Rally Legendre és több külföldi Mitrópa futamra is kimentünk Kanyik Antiékkal, Árpiékkal. Jó volt, de ez tuti lesz!

Szerettem régebben is az autókat vezetni, ez hiányzott. Persze navigálni is állati jó, de most nagyon vártam az első teszteket és a versenyre is lázasan készülök. A TMCRallysport mindig kitalál nekem valamit, most is nagyon várjuk a futamokat…”

Cikk megosztása: