TMC RAlly

Rally Európa Bajnokság, Rally Hungary 2020. november 06-08.

Az 2020-as rally versenyszezon legerősebb mezőnye érkezett a Rally Hungary-ra, a Nyíregyháza Rallyra.A 2020 Rally Hungary péntek este Máriapócson a SuperSpecial szakasszal kezdődött, a RabócsiRingen. A néző csalogató show műsorral egybekötött, látványos gyorsasági szakasz betétfutamaira Takács „KisTukiRX” Olivért és Ferjáncz Andrást is meghívták, hogy a magyar rallycross mezőny él versenyzői között ők is bemutatót tartsanak a több ezer nézőnek. A vírus protokollra figyelve, csak maszkban lehetett belépni, de ezt feledtette a helyszínen található remek hangulat. A világszínvonalú versenyautók látványa mellett Szujó Zoltán profizmusa, a pörgős zene, a tűzijáték, a fényágyú, a vízfüggöny és a görögtüzek sem maradhattak el a legnézettebb magyar ralis eseményen.

ERC mezőnybe 50 pilóta nevezett be navigátorával, akik között világsztárok is megtalálhatók, és ami nagy szó 21 magyar is regisztrálta magát itt. Az Európa Bajnoksággal azonos pályákon futott a magyar bajnokság, ahol 45 páros mérettette meg magát. A nemzetközi mezőnyben látható volt a kétszeres Európa-bajnok Alexey Lukyanuk, a többszörös világbajnok Petter Solberg fia, Oliver Solberg, aki fantasztikus tehetség, de elrajtolt a VB futamgyőztes Andreas Mikkelsen vagy éppen a VB dobogós Craig Breen is. Persze a magyar top versenyzőket is rengetegen várták, itt volt Hadik András, Turán Frici, Velenczei Ádám, Ollé Sasa, Herczig Norbert, és mellettük még sok ismerős arc is elrajtolt, akiknek szintén kiemelten szurkoltunk. Itt volt Trencsényi Vince és Kulcsár Dani, de Hibján Jociék is beszálltak a viadalba. A zempléni szakaszokon pályabejárások zajlottak csütörtökön. A pilóták ilyenkor lassabb tempóban feldiktálják a kanyarok ideális sebességi fokozatát, erősségét, a bukkanókat és a terep speciális adottságait, hogy a navigátor minden méteren képben legyen a gyorsasági szakasz teljesítésekor. A rajt után az ekkor megírt ITINER-t diktálja vissza a pilótának. Hatalmas tapasztalat, tudás, bizalom és tehetség kell ehhez, hogy sikeresen célba érjenek a legjobb eredménnyel.

Pénteken, Nyíregyházán kezdett a mezőny, ahol egy ünnepélyes rajtdobogón átgördülve indultak el, és egy rövid etap szakasz után érkeztek Máriapócsra. Mi ekkorra már felállítottuk TMC-s sátrainkat, többek között felszereltük az óriás fényszórókat autóinkra. Megpróbáltunk a szerviz parkba egy kis adventi hangulatot is becsempészni, így alkoholmentes, forró krampampulival és édességekkel kedveskedtünk rajongóinknak fényfüzéreink alatt. Olivér és Andris is örömmel fényképezkedett mindenkivel, de rengeteg gyerek az autogram kártyát kereste, amit szintén dedikáltak nekik a srácok. Kárai Tomi, Mózer Attila és Mózer Márk, Harsányi Zoli, Vass Zoli mellett fantasztikus érzés volt porondra lépni. A RabócsiRingen néhány remek ember dolgozik a háttérben, hogy sikeres legyen a versenyek lebonyolítása. Szabó Vikinek rendkívül hálásak vagyunk, mert mindig szívvel-lélekkel segít mindenkinek, és profin intézi az ügyeket. A Rally Hungary-n óriási lehetőség volt, hogy a ralira érkező külföldi nézők is láthatták a Magyar Rallycross Bajnokság élvonalában szereplő legnépszerűbb pilótákat, és versenyautóikat.

Két betétfutamban is bemutatkoztak versenyzőink, a bajnoki sorozatból jól ismert pályán. Már a rajtvonalra rákanyarodva is meglepetéssel készült csapatunk, hiszen kis tűzijátékot szórt mindkét autó hátulja, így állt fel a Skoda és a Ford is a nézők elé. Párhuzamos nyomvonalon iramodtak fel az aszfaltra KisTuki és Ferjáncz. Mindenkinek egyszer a hosszabb, egyszer pedig a rövidebb szakaszon kellett végigmennie, minél rövidebb idő alatt. A kiépített lelátókon több ezer néző előtt versenyzett KisTukiRX a másodpercekkel. Amikor a látványos ugratóra megérkezett autónk, 4 tűzijáték csóva lövellt fel, következő körben pedig váltakozó fényekkel megvilágított óriási füstcsóva fokozta az izgalmakat. Ezután a víz függönyön haladtak át autóink, ami a gumikat, és az utat is síkosította, ez tette elkerülhetetlenné a farolásokat, forgásokat. Kimondottan a nézőknek autóztunk most! A tempós szakaszokon is olyan hang és látványelemeket adtak elő pilótáink, amire mindenki felkapta a fejét. Nekik is hatalmas élmény volt tét nélkül mókázni ennyi ember előtt, ilyen profin megépített pályán. Hálásak lehetünk, hogy ezt is átélhettük! Szombattól a Zempléni-hegységben csodálatos tájakon, de nagyon nehéz utakon folyt az éles küzdelem. Az ERC mezőny 16 gyorsasági szakaszt teljesített, mely összes távja 956 km volt, ebből a gyorsasági szakaszok hossza 192 km volt, közte esti, tehát sötétben teljesítendő gyorsokkal. Tavalyihoz képest most szerencsére nem esett az eső, az időjárás kegyes volt a mezőnyhöz, hiszen gyönyörű, száraz idő lett a versenyen, de a hegyi utak novemberben kiszámíthatatlanok.

Az erdei pályák miatt nagyon nehéz a gumiválasztás, hiszen néhol nagy a sár, a levelek is rettentően csúsznak, a nyitott részek viszont gyorsan száradnak, ott lehet nagy tempóban haladni. Ilyenkor sok múlik azon, hogy milyen gumi mellett dönt a csapat a szervízparkban. A győzelemhez szükséges tized másodpercek múlnak a döntésen, de az is előfordul, hogy 1-1 defekt miatt úszik el a bajnoki cím. Itt is rengetegen így jártak, de az élmény sokkal nagyobb volt, és sikeresen örülhettek sokan a célban vasárnap. A TMC Rallysportban leigazolt rally versenyzők is szépen teljesítették a szakaszokat. Kulcsár Dani Trencsényi Vincének jó ütemben diktálta az itinert. Nagyon sok technikai probléma és defekt tarkította versenyzésüket, de a végén célba értek szerencsésen, elmondták, hogy a vasárnapot még élvezték is. Ollé Sasa és Ollé Rebeka is nagyon élvezte az iszonyúan nehéz versenyszakaszokat. Hibján Jociék már rutinos versenyzők, de őket is megizzasztotta a Rally Hungary. Fantasztikus mezőnyben mehettek, örök emlék marad nekik ez a hétvége.

2020 Rally Hungary végeredménye:

  • 1. Andreas Mikkelsen (NOR)/Ola Fløene (NOR) Škoda Fabia Rally2 Evo
  • 2. Grégoire Munster (LUX)/Louis Louka (BEL) Hyundai i20 R5
  • 3. Efrén Llarena (ESP)/Sara Fernández (ESP) Citroën C3 R5
  • 4. Oliver Solberg (SWE)/Aaron Johnston (IRL) Škoda Fabia Rally2 Evo
  • 5. Niki Mayr-Melnhof (AUT)/Poldi Welsersheimb (AUT) Ford Fiesta R5 MklI
  • 6. Norbert Herczig (HUN)/Ramón Ferencz (HUN) Volkswagen Polo GTI R5

Tudatosult bennünk a Rabócsi Ringen, hogy Kis Tuki nevét már többen ismerik, mint eddig gondoltuk, és ez fantasztikus érzés a csapatnak! Visszaigazolja az elért eredményeink mellet, hogy elismerik munkánkat. A lelátón filmezve, vagy a sátrunkhoz érkezve megható volt mennyien gratuláltak, és elmondták, hogy követnek minket, látták a filmjeinket vagy érdeklődtek az épülő rallycross AUDI után.

Köszönjük a támogatást, a szurkolást, a segítséget és rengeteg szeretetet!

Cikk megosztása: