TMC RAlly

2022.05.21.-22. European Rallycross Championship, Ferjáncz András

Az idei első Rallycross Európa Bajnokság futamát nagy örömünkre Magyarországra, Nyirádra hozta el a promóter.

Gyönyörű új dekorációval lepte meg Ferjáncz Andris a rajongóit. A fekete Ford Fiesta Super 1600-al az EURO RX3 mezőnyébe nevezett be kis Ferjáncz, amivel végre élete álma valóra válhatott. Nem indult egyszerűen a felkészülés…

Nagyon kalandosan értünk ide, az előzményeket tekintve hatalmas szó volt, hogy a gépátvételre ideértünk. 2 hetes megfeszített munka eredménye, hogy Ferjáncz Andris autója, a Ford Fiesta Super 1600 a Rallycross Európa Bajnokság gépátvételén sikeresen átment. Március helyett májusban, 10 napja érkezett meg a 4-4 hajtókar és dugattyú. A szelepek ezután jöttek meg, kibontottuk a csomagot és a 8 kipufogó szelep nem volt egyforma. 1 eltért a többitől. Ez már hihetetlen! Gyors, S.O.S. futár péntekre igérte, hogy meghozza. Hétfőn délben érkezett meg Hollandiából a hiányzó szelep a motor újbóli összerakásához. Elkészültünk vele kedden, mert szerda délután a DINO padra időpontunk volt. A felprogramozás szuper lett, de a végén hallottuk, hogy a hangja fura, 3 henger ment. Újra darabokra kellett bontanunk a szívó motort, akkor kiderült, hogy az egyik szelepvezető hibája miatt megszorult a szelep, amit a dugattyú nem tolerált. A hengerfejet újraépítettük, és csütörtökön még este 8 -ig szereltünk. Ezért nem volt itt a hivatalos fotózáson az autó, pénteken hajnal 1-re értünk Nyirádra, bár hulla fáradtan, de nagy szó, hogy ideértünk! Nagy boldogság, hogy végre elrajtolhat Andris.

A hivatalos fotózásra nem értünk Nyirádra, de éjszaka már a depóban szervizeltünk, az utolsó simításokkal reggelig végeztünk. Óriási teljesítmény volt ezt összehozni, eszünkbe sem jutott feladni, pedig sokszor a határán voltunk. A lehetetlen nem létezik ilyenkor, minden energiánkat elővettük, egymásban tartottuk a lelket, hiszen már alig álltunk a lábunkon.

Péntek reggelre újjászületve, vidáman kezdtünk, hiszen itt lehettünk a világ élmezőnyében Andrissal és a barátainkkal.

Pénteken, a gépátvételen a GAMS motorvezérlő szoftvere nem felelt meg, de gyorsan a legfrisebb verziót rátettük, így az FIA technikai bizottsága előtt sikeresen vizsgázott a versenyautó minden apró részlete. A szabadedzések is élményeket hoztak, hiszen a „Vörös Katlan”-ban, nem akármilyen ellenfelekkel léphetett porondra Andris. Egy éve nem ment versenykörülmények között se az autó, se a pilóta. A motor szépen muzsikált, a szervizcsapat megkönnyebbülten nyugtázta ezt.

F.A.:”A második szabadedzésen már sokkal magabiztosabban éreztem magam az autóban. Sokat állítottunk a futóművön. Azt láttuk, hogy ahol eddig főleg mentem, Rabócsi Ring és a Kakucs Ring azokat a pályákat bírta. Ez a nyirádi egy igazi klasszikus versenypálya, ehhez már kevés volt a Ford futóműve.”

Gyakorlatilag a két szabadedzés alatt teszteltük le az újjáépített motort. Izmosabb lett a második szabadedzés, a technika is O.K. Andris az első kvalifikációs futama 3. helyét behúzta. Futóművet korrigálunk. Első győzelem!

EuroRX3 kategória második kvalifikációs futamában elsőként ért célba. Hatalmas az öröm! Ferjáncz a 3. kvalifikációban megmutatta a foga fehérjét! Több ezer ember ovációját fantasztikus volt hallani. Az autogramosztással egybekötött közönségtalálkozó nagy sikert aratott. Imádják az emberek a rallycross-t, hálásak lehetünk, hogy Magyarországon láthatjuk az európai élmezőnyt. Szuper nézőközönség vagytok! Vasárnap az EURORX3 mezőnye is a Warm up, vagyis bemelegítő futamokkal indított. Ezután a 3. Kvalifikáció következett, ami nem várt meglepetést hozott. A rajt utáni kontaktokból Ferjáncz Andris ügyesen kimaradt, és majdnem 2 körön keresztül az élen autózott, majd a második pozicióját technikásan megvédte. Hatalmas csata volt… Sajnos az utolsó futamunk ez volt, a PROGRESSION, mert egy gumifal megütése miatt kitört a futómű. Sajnos hiába javította meg a csapat villám gyorsan, csak tartalékként tudtunk felállni az elődöntő rajt várakozójába. Nem vagyunk szomorúak, mert életre szóló élményekkel térhettünk haza!

Köszönjük minden támogatónknak, hogy a csapatot hozzásegítik a nemzetközi sikerekhez is!

Cikk megosztása: